obnizony poziom plytek krwi

filoocik portal

Temat: Brak sledziony a antykoncepcja hormonalna?
... dopochwowy bo to az tak nie wplywa na uklad krzepniecia krwi jak doustna antykoncepcja. Slyszalam tez ze glownie estrogeny wplywaja na uklad krzepniecia i czy ewentualnie antykoncepcja wylacznie zawierajaca gestageny (np....
Źródło: topranking.pl/1850/92,brak,sledziony,a,antykoncepcja,hormonalna.php



Temat: oddawanie krwi a niski poziom plytek
Witam, Zdecydowalem sie wkoncu po dlugim czasie aby udac sie do punktu krwiodawstwa. Niestety moje wyniki wskazaly na zbyt niski poziom plytek krwi: 143 jednostek czyli o 7 tys. za malo niz dolna granica. Z tego wzgledu zwracam sie z pytaniem: - Co powoduje obnizenie poziomu plytek w organizmie? - Jak mozna wplywac na odbudowywanie plytek w organizmie, czy mozna pomoc organizmowi w tym procesie np. dieta? Jakies pol roku temu mialem podobne wyniki - lekarz stwierdzil iz jest to przyczyna infekcji. Plytki po przyjeciu antybiotyku wrocily do normy ale ich poziom w niewielkim stopniu byl wyzszy od najnizszego poziomu: 177 tys. a przedzial wynosi 150 - 450 tys. Zastanawiam sie czy moja krew juz od dluzszego czasu nie ma problemu z krwinkami, co...
Źródło: topranking.pl/1850/60,oddawanie,krwi,a,niski,poziom,plytek.php


Temat: konflikt serologiczny, mam Rh+ i przeciwc. w gr Rh
konflikt serologiczny, mam Rh+ i przeciwc. w gr Rh Witam! Miałam badaną grupę krwi i w badanie wykazało obecność przeciwciał w układzie Rh, "które mogą być przyczyną konfliktu matczynno - płodowego". ... Bardzo się martwię. Dodam jeszcze, że mam obniżony poziom płytek krwi - sukcesywnie mi spada z 170 teraz na 97, nie wiem czy to może mieć jakiś związek? A i jeszcze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,34721140,34721140,konflikt_serologiczny_mam_Rh_i_przeciwc_w_gr_Rh.html


Temat: Morfologia z rozmazem, prosze o pomoc!
wyniki a zwłaszcza rozmaz limfocytarny ( co jest normą do 4 rz) i nieznaczna leukopenia wskazują na infekcję wirusową. Parametry krwinek czerwonych mieszczą się w granicach normy wiekowej, nieco obniżony jest też najprawdopodobniej na skutek infekcji poziom płytek krwi. Nie ma powodów do niepokoju, ewentualnie można powtórzyć badanie po 2 tyg od infekcji. A węzły drobne przy infekcji wirusowej to norma:)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90639433,90639433,Morfologia_z_rozmazem_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Bardzo obnizone granulocyty - pytanie
Bardzo obnizone granulocyty - pytanie Moja coreczka ma obecnie 19 miesiecy. Przez pierwszy rok walczyla ze spora anemia (HGB: 9-10, RBC: 2,9-3,5, zelazo: 17-26), brala zelazo, wyniki sie poprawily. 3 miesiace temu miala: HGB-11,4, RBC-4,2, Zelazo-55). Martwi mnie natomiast poziom granulocytow, na ktore dopiero teraz zwrocilam uwage, analizujac stare wyniki badan. W pierwszych miesiacach zycia granulocyty byly bardzo ponizej normy - w ... rozmazie recznym neutorfile wychodza za niskie (4% w pierwszych miesiacach i 20% niedawno), a zawsze jest za duzo limfocytow (80% kiedys, 65% niedawno). Zawsze tez plytki krwi sa na gornej granicy,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89985022,89985022,Bardzo_obnizone_granulocyty_pytanie.html


Temat: NISKI POZIOM LEUKOCYTÓW
NISKI POZIOM LEUKOCYTÓW Nie bardzo wiem co mam sądzić o takiej sytuacji. Moja roczna kotka miała robione badanie krwi, gdyż 2 miesiące temu miała biegunkę i różne były podejrzenia co do ... poprzednim badaniu kicia miała leukocyty na poziomie 9,1 (norma 10,0-15,0 tys/mm3). Teraz po dwóch miesiącach leukocytów jest 6,9 (norma taka sama). Pozostałe wyniki są dobre lub raczej dobre. Erytrocytów i płytek krwi ma więcej niż norma na to wskazuje. W obu badaniach miała tak samo, więc lekarz twierdzi, że taka jej uroda. Próby wątrobowe, nerki (badanie z krwi) też w porządku. Leczyłam ... od razu znalazłam informację, że obniżenie leukocytów może wskazywac na FIV. Przeraziło mnie to. Moja kotka dobrze wygląda, ma apetyt, pije, regularnie się wypróżnia, bawi się, jest żywa i wesoła. I ... nie mam na to siły. Nie wiem skąd taki spadek odporności u mojej kotki, tzn. skąd te obniżone leukocyty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,11868955,11868955,NISKI_POZIOM_LEUKOCYTOW.html


Temat: czy to może być chłoniak?
czy to może być chłoniak? Od kilku lat mam podwyższony poziom limfocytów w morfologii oraz obnizony granulocytów. A także podwyższone są płytki krwi. W dodatku obniżone jest wydzielanie śliny. Czy moga...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,68012695,68012695,czy_to_moze_byc_chloniak_.html


Temat: złe wyniki krwi
złe wyniki krwi Hej, ostatnio poszłam zrobic morfologie i okazało sie, że wyniki morfologii krwi nie są zbyt dobre. Mam obnizony poziom leukocytów i płytek krwi. Nie chorowałam i czuje się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,27128,62873659,62873659,zle_wyniki_krwi.html


Temat: czy to podkliniczna nadczynność tarczycy -objawy?
% plus zakres norm MCH to przeciętna zawartość hemoglobiny w krwince jesli wartośc tego parametru jest obnizona może to oznaczać ,że erytrocyty poszczególne zawierają zbyt mało hemoglobiny[to jest barwnik krwi oraz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,41872990,41872990,czy_to_podkliniczna_nadczynnosc_tarczycy_objawy_.html


Temat: Brak śledziony a antykoncepcja hormonalna ???
... uzywanie plastrow lub nowej metody jaka jest hormonalny krazek dopochwowy bo to az tak nie wplywa na uklad krzepniecia krwi jak doustna antykoncepcja. Slyszalam tez ze glownie estrogeny wplywaja na uklad...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1121,88400499,88400499,Brak_sledziony_a_antykoncepcja_hormonalna_.html


Temat: jakie zmiany w badaniach krwi są charakt. dla HCV?
jakie zmiany w badaniach krwi są charakt. dla HCV? Chciałam zapytać, czy mieliście jakieś zmiany w morfologii bądź badaniach biochemicznych krwi w związku z zakażeniem HCV? Chodzi mi tu o obniżenie/podwyższenie leukocytow/limfocytow/płytek krwi/ob/crp... I jeszcze inne pytanie, czy możliwe jest, aby osoba zarażona HCV od 25 lat miala Aspat i Alat na poziomie 12, OB 2, brak zmian w usg wątroby? Czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,80783382,80783382,jakie_zmiany_w_badaniach_krwi_sa_charakt_dla_HCV_.html


Temat: cytomegalia a zapalenie watroby
cytomegalia a zapalenie watroby Witam, na poczatlu lipca zdiagnozowano u mnie zapalenie watroby (alat 270 aspat 158), powiekszona watroba i sledziona, obnizony poziom plytek krwi, wzrost limfocytow w rozmazie (ponad 60%, ... tygodniach alat 79 aspat 41, nadal obnizone plytki (145tys), wysokie limfocyty 63,2 %. Dodatkowo wykonalem badanie poziomu B2 mikroglobuliny i wyszedl stan podwyzszony (3,8). Biore leki osłonowe i jestem na dosc...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,28381974,28381974,cytomegalia_a_zapalenie_watroby.html


Temat: wyniki badań krwi - możliwa białaczka??
wyniki badań krwi - możliwa białaczka?? Od kilku lat mam odwrócony stosunek granulocytów do limfocytów - granulocyty są obniżone, limfocyty podwyższone ( 50 - 60%). W wartościach bezwględnych obniżony jest poziom granulocytów (ok. 1,8 - 2,5). Podwyższony jest tez poziom płytek krwi - ok. 400 tys. Leukocytów ogólnie jest ok. 5 tys, reszta wyników w granicach normy. Czy to może świadczyc o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,68013152,68013152,wyniki_badan_krwi_mozliwa_bialaczka_.html


Temat: O czym swiadczy obnizony poziom....
O czym swiadczy obnizony poziom.... O czym moze w morfologii swiadczyc obnizony poziom : PDW, MPV, P-LRC i nieznacznie ponad norme limfocyty? Udalo mi sie tylko znalezc w necie co znaczaja te skroty: PDW - wskaźnik zróżnicowania objętości płytek krwi P-LCR - wskaźnik płytkowy dużych komórek o objętości powyżej 15 fL MPV - średnia objętość płytek krwi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,42368585,42368585,O_czym_swiadczy_obnizony_poziom_.html


Temat: wysokie PLT
Najczęstszą przyczyną wzrostu poziomu plytek krwi są przewlekle stany zapalne, zakażenia, nowotwory, ale także niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jeśli wskaźniki czerwonokrwinkowe masz obniżone ( MCH, MCV, MCHC), niską zawartość krwinek czerwonych ( RBC w dolnej granicy normy), albo niską hemoglobinę, to najpewniejszą przyczyną wzrostu poziomu płytek jest właśnie niedokrwistość z niedoboru żelaza. Aha, i wyższe plt może też być, jeśli stosujesz środki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,61972519,61972519,wysokie_PLT.html


Temat: siniaki
Może to mieć również związek z obniżoną krzepliwością krwii. Zrób sobie morfologię, żeby sprawdzić poziom płytek krwii (norma to powyżej 140 tyś.). A polopiryna, aspiryna i inne leki oparte o kwas acetylosalicylowy na pewno odpadają. Wzmacniająco na naczynia krwionośne działa scorbolamid mimo że rozrzedza krew nawet przy małej liczbie płytek lekarze polecają łykanie go na codzień. Pozdrawiam, M.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,5151364,5151364,siniaki.html


Temat: Obniżony poziom płytek krwi w 38 t.c.
Obniżony poziom płytek krwi w 38 t.c. Dziewczyny, dzisiaj robiłam morfologię i okazało się, że mam podwyższoną liczbę białych krwinek (norma do 10) a ja mam 10,27, a płytek krwi mam 132 (norma od 150-400). Wiem, że płytki krwi odpowiadają za krzepnięcie i faktycznie dzisiaj jak mi pobierała krew to długo potem jeszcze mi się sączyła. Nie wiem czy przejmować się takim obniżeniem czy nie i liczę na jakieś rady od Was. Do lekarza pójdę jutro po południu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,81009581,81009581,Obnizony_poziom_plytek_krwi_w_38_t_c_.html


Temat: czy wysoki poziom PLT może mieć związek z alergią
czy wysoki poziom PLT może mieć związek z alergią Witam, u mojej 5-miesięcznej córeczki kolejne badania krwi wykazują coraz wyższy poziom PLT. Wg ostatniego norma przekroczona jest prawie dwukrotnie !!! Ma 722 K/uL (norma do 400). Inne wskaźniki nie są takie złe, tj. ma trochę podwyższony poziom WBC i RBC, zaś obniżony CHCM. Zakażenie układu moczowego zostało wykluczone (posiew moczu nic nie wykazał). Stąd moje pytanie jak w temacie: czy podwyższony poziom płytek krwi może mieć cokolwiek wspólnego z alergią ? Czy macie doświadczenie w tym względzie ? Bardzo proszę o info !...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,25570732,25570732,czy_wysoki_poziom_PLT_moze_miec_zwiazek_z_alergia.html


Temat: czy wysoki poziom PLT może mieć związek z alergią
A jaką Mała ma hemoglobinę? Wiem, że wysoki poziom płytek we krwi (PLT) idzie w parze z niedokrwistością (anemią). Hemtolog, u którego przez ostatnie 9 miesięcy byłam pod stałą opieką z powodu małopłytkowości w ciąży (czyli zbyt niskiego poziomu PLT), a który leczył z kolei nianię moich starszych dzieci ze zbyt wysokich PLT (prawie 800 tys.) tłumaczył, że naturalną reakcją każdego organizmu z obniżoną hemoglobiną jest wzmożona produkcja płytek (na wypadek ewentualnego krwawienia). Niania dostała na anemię żelazo i po kilku miesiącach hemoglobina skoczyła, a płytki wróciły do normy (czyli 150 - 400 ... morfologii nie mieli podniesionych płytek. nie wiem czy pomogłam pozdrawiam jaska
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,25570732,25570732,czy_wysoki_poziom_PLT_moze_miec_zwiazek_z_alergia.html


Temat: anemia u niemowlaka-moze ktos tez ma ten problem
ze powodem złej morfologii bylo zapalenie płuc (notabene bezobjawowoe, wykryte dopiero na rentgenie). wyniki wróciły do normy i teraz po miesiącu - znów fatalnie niski poziom płytek krwi (70 tys. wobec oficjalnej normy minimum 150). Przedwczoraj byliśmy na konsultacji u pani hematolog, która zrobiła nam długi wykład o działaniu organizmu małego człowieczka (m.in. o tym jak zafałszowane obniżone wyniki daje pobieranie krwi z palca, jak wpływają rózne infekcje, a nawet dieta na parametry krwi). Reasumując - w niskich wynikach płytek synka (które mnie - po odszukaniu norm w internecie przyprawiły prawie o zawał)nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,24664758,24664758,anemia_u_niemowlaka_moze_ktos_tez_ma_ten_problem.html


Temat: interpretacja wyników
Co to jest i co oznacza za wysoki poziom PDW- 16,5 fl( norma do 11,5) MPV- 12,2( norma do11,1) P-LCR-43,7( norma do24) %NEUT-76,2( norma do 70) Sam dzisiaj szukałem tu pomocy, ... zróżnicowania objętości płytek krwi ??? ----------------------------------------------------------------------- MPV - średnia objętość płytek krwi, trombocytów Nadmiar: Do nadmiaru trombocytów (trombocytopenii) dochodzi w wyniku chorób nowotworowych, ciężkich infekcji, w stanach pooperacyjnych lub na skutek znacznej utraty krwi oraz usunięcia śledziony. Rzadziej do zwiększenia wartości trombocytów prowadza zaburzenia funkcji szpiku kostnego, jednakże w razie zaistnienia białaczki, może dochodzić do ilościowego wzrostu upośledzonych trombocytów. ----------------------------------------------------------------------- P-LCR - ... niedoboru granulocytów dochodzi najczęściej na początku chorób infekcyjnych (z powodu wzmożonego zapotrzebowania), przy uszkodzeniu szpiku kostnego (obniżona produkcja) przy nadmiernym wysiłku fizycznym i przy zastosowaniu niektórych medykamentów. Nadmiar: Granulocytoza ma miejsce...
Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,wynikow.php


Temat: NISKI POZIOM LEUKOCYTÓW
neti87 napisała: > Nie bardzo wiem co mam sądzić o takiej sytuacji. Moja roczna kotka miała > robione badanie krwi, gdyż 2 miesiące temu miała biegunkę i różne były > podejrzenia ... ostatnia hipoteza upadła. > W poprzednim badaniu kicia miała leukocyty na poziomie 9,1 (norma 10,0-15,0 > tys/mm3). Teraz po dwóch miesiącach leukocytów jest 6,9 (norma taka sama). Pozostałe wyniki są dobre lub raczej dobre. Erytrocytów i płytek krwi ma > więcej niż norma na to wskazuje. W obu badaniach miała tak samo, więc lekarz > twierdzi, że taka jej uroda. Próby wątrobowe, nerki (badanie z krwi) też w > porządku. > Leczyłam kicię Fenbendazolem na te lamblie, dziś zaczęłam kurację > Metronidazolem. Mam jej podawać witaminę A, E, C (mam preparat od > weterynarza) i Lakcid. > Bardzo się lękam co to może być. W internecie od razu znalazłam informację, > że obniżenie leukocytów może wskazywac na FIV. Przeraziło mnie to. > Moja kotka ... u mojej kotki, tzn. skąd te obniżone > leukocyty... Hej, to moze byc efekt stosowanoa fenbendazolu. Naprawde. Odczekaj troszke i ponow badanie krwi. Pozatym ona wcale nie ma takiego niskiego poziomu Leu, nie jest dramatycznie-jest lekko obnizony. Same pasozyty rowniez mogly to spowodowac-Leu sa zaangazowanie w nasz i kocia odpornosc. Tu naprawde nie ma powodow do paniki. Jak bardzo byly podwyzszone poziomy Ers i plytek? To jest troszke wiekszy powod do niepokoju ale najprawdodopodobniej zwiazany z biegunka. Ale spoko, moja rada: odczekaj ze 2 tygodnie zbdaj krew na te same parametry W INNYM...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,11868955,11868955,NISKI_POZIOM_LEUKOCYTOW.html


Temat: IX edycja Dzisiaj
Trombocyty (plytki krwi) sa jednym z czynnikow zapewniajacych wlasciwe krzepniecie krwi. trombocytopenia - obnizony poziom plytek w surowicy krwi = zaburzenia krzepniecia. To tak w arcytelegraficznym skrocie, bo ide spac.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,9395697,9395697,IX_edycja_Dzisiaj.html


Temat: co mi dolega? pomocy!
... 132, min. 39, arytmie nadkomorowe – 173 poj. pobudzen, 16 bradykarii, 8 tachykardii mleczany – za wysoki poziom wyjściowy kwasu mlekowego; po badaniu- chodzeniu przez godzine po schodach-zakwasy utrudniajace chodzenie przez...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,72943734,72943734,co_mi_dolega_pomocy_.html


Temat: Niedokrwistości B12, Fe - artykuł
utrata żelaza dominuje nad jego dostarczaniem. Dochodzi do stopniowego opróżniania puli żelaza magazynowanego (żelazo szpiku kostnego). Poziom hemoglobiny i żelaza w surowicy są prawidłowe, stężenie ferrytyny w surowicy obniża się (< ... jest zaburzenie erytropoezy. Poziom receptora transferyny w surowicy rośnie (> 8,5 mg/l). Pacjenci mają bóle i zawroty głowy, łatwo się męczą, odczuwają osłabienie. W okresie trzecim i czwartym pojawiają się mikrocytarne i hipochromiczne erytrocyty. Dochodzi do skrócenia czasu przeżycia krwinek czerwonych w wyniku przedwczesnego niszczenia ich przez śledzionę (obniżenie elastyczności błony komórkowej krwinek ubogich w żelazo). Nasilają się bóle i zawroty głowy, ... jej przydatków i błon śluzowych * bladość * prążkowanie, rozdwajanie, łamliwość paznokci, zaklęśnięcie płytki paznokciowej, matowienie, łamliwość i wypadanie włosów * zaburzenia smaku, wygładzenie, pieczenie i palenie języka, zajady w kącikach...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,99201610,99201610,Niedokrwistosci_B12_Fe_artykul.html


Temat: brak diagnozy- pomóżcie!
... min. 39, arytmie nadkomorowe – 173 poj. pobudzen, 16 bradykarii, 8 tachykardii mleczany – za wysoki poziom wyjściowy kwasu mlekowego; po badaniu- chodzeniu przez godzine po schodach-zakwasy utrudniajace chodzenie przez 3dni...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73151363,73151363,brak_diagnozy_pomozcie_.html


Temat: Choroba von Willebranda - co to takiego?
... nadal polega częściej na podawaniu krioprecypitatu niż koncentratu czynnika von Willebranda. Krioprecypitat zawiera także vWF, jednakże przetoczenia mogą być powtarzane znacznie rzadziej, gdyż poziom czynnika VIII u chorych z chorobą von...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24989,20644230,20644230,Choroba_von_Willebranda_co_to_takiego_.html


Temat: Co dalej?
WOOW! No to zaczynam już kumać o co chodzi. Ja jestem leczony w ramach jakiegoś tam programu za który płaci zachodnia firma farmaceutyczna (rejestrują lek na podwyższenie płytek przy kuracji wzwc). ... na wzwc, muszą tworzyć dodatkową fikcję by otrzymać kilka złoty więcej na leczenie pacjenta, np. kłaść go na oddział (za co dostaną dodatkowe pieniądze) na 3 dni by pobrac krew i ... marnotrawienie przez kretyńskie procedury pisane przez bezmyslnych urzędasów. Ciekawy jestem u ilu dodatkowo osób można by każdego roku rozpocząć kurację na wzwc, gdyby np. krew i mocz do badania pobierać w ... ma. Pozdrawiam wszystkich cieplutko i idę wypić melisę na obniżenie poziomu nerwów i cisnienia tętniczego... ;-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,100325990,100325990,Co_dalej_.html


Temat: pdwyzszone leukocyty
g/dl, liczbę erytrocytów (w niedokrwistości – maleje), a także na liczbę leukocytów (wzrost może świadczyć o infekcji). Ważne są również płytki krwi – ich niedobór nazywamy małopłytkowością. W niektórych sytuacjach wymaga ona leczenia. Sprawdź wyniki morfologii krwi Pojedyncze wyniki poniżej normy nie powinny Cię martwić – mogą być typowe dla Twojego organizmu. Lekarz ocenia całą morfologię, biorąc pod uwagę wiek ciąży i ... Okresowe obniżenie ich ilości jest w ciąży fizjologiczne. Wartość poniżej normy może wynikać z utraty krwi, niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza. • Leukocyty, krwinki białe (L, WBC) – 10-15 tys./mikrolitr W czasie ciąży jest ich więcej. Wynik ponad normę towarzyszy infekcjom, uszkodzeniom tkanek, a poniżej jej – chorobom hematologicznym. • Płytki krwi, trombocyty (PLT) – 100-300 tys./mikrolitr Ich ilość musi być kontrolowana przez całą ciążę, bo płytki krwi odgrywają podstawową rolę w krzepliwości krwi. • Hematokryt, gęstość krwi (Ht) – 37-52% Zależy od ilości wszystkich elementów morfologicznych krwi. Niższa wartość występuje przy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,85379372,85379372,pdwyzszone_leukocyty.html


Temat: Nienasycone kwasy są "be"?
74% (ze zdania nie wynika, czy płytki, czy cholesterolu, ale chyba tego drugiego - przyp. tłum.). Po zbadaniu zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w estrach cholesterolowych obecnych w płytce, okazało się, że ... diecie nie ma wpływu na poziom syntetyzowania cholesterolu. Jednakże badania Jonesa z 1997 roku pokazały, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe zwiększają poziom syntetyzowania cholesterolu bardziej niż inne kwasy tłuszczowe. Co więcej, badania ... aktywistów żywieniowych w Stanach Zjednoczonych, a dotyczące zwiększania przez nasycone kwasy tłuszczowe syntezy cholesterolu, są bezpodstawne. To, co dzieje się podczas spadku i wzrostu poziomu cholesterolu w surowicy krwi przypomina bardziej...
Źródło: topranking.pl/1561/nienasycone,kwasy,sa,be.php


Copyright (c) 2009 filoocik portal | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.